Moxa therapie ofwel warmtetherapie

Moxa terápia vagy hőterápia

Mi az a moxa terápia?

A Moxa terápia az akupunktúra és a hagyományos kínai orvoslás része. Ez egy kezelés a moxastick egy akupunktúrás pont a testen. A moxastick nagyon úgy néz ki, mint egy nagy szivar. Amikor meggyújtja, intenzív hősugárzást sugároz az akupunktúrás ponton, ami nagyon kellemes és egyáltalán nem fájdalmas.

Farfekvés bemutató statisztika  

A megszületett babák körülbelül 3,5%-a farfekvésben van közvetlenül a szülés előtt. Néha a nőgyógyász megpróbálja a babát a hasba fordítani. Ez bosszantó lehet a kismama számára. A farfekvésű babával terhes nők 80%-a császármetszéssel szül. A legtöbben ezt szégyennek tartják: természetes születést szeretnének átélni. Éppen ezért egyre több nő alkalmazza a moxaterápia nevű kezelési módszert. A Moxa terápia teljesen fájdalommentes és otthon is elvégezhető. És ami a legfontosabb: tudományos kutatások kimutatták, hogy a moxa terápia 50%-ról 75%-ra növeli annak esélyét, hogy a gyermek spontán elforduljon.

A moxa terápia biztonságossága?

Az ezen az oldalon részletezett négy tanulmány azt mutatja, hogy a moxa-terápiának nincsenek káros hatásai vagy mellékhatásai. Az moxastick maga természetesen meleg. Soha nem szabad a bőrhöz szorítani, hanem legalább egy centiméter távolságra tőle. Ha a kezelést gondosan végzik, akkor kockázatmentes.

Moxa terápia farfekvéses előadásokhoz: a holland tények 

Háromezer évvel ezelőtt a kínai akupunktúrás szakemberek először kezeltek moxa-terápiával terhes nőket. Számos tudományos kutatás tette egyre ismertebbé és elismertebbé az akupunktúrát Nyugaton. A JAMA (Journal of American Medical Association) 1998-ban publikált egy tanulmányt a nyugati terhes nők moxaterápiájáról.

Évente körülbelül 200 000 baba születik Hollandiában. Közvetlenül a szülés előtt hétezer csecsemő (3,5%) van farfekvésben. Ezek többsége császármetszéssel történik, hogy elkerüljük a természetes farfekvésű szülés kockázatát.

A JAMA-ban végzett tanulmány hozzájárult ahhoz, hogy Hollandiában megnőtt az érdeklődés e kezelési módszer iránt. A tanulmány megállapította, hogy a csecsemő spontán megfordulásának esélye a 33. és a 36. hét közötti moxa terápia mellett 50%-ról 75%-ra nő, ha az anyák a 33. és 36. hét között kapnak moxa terápiát. Így 1750 nővel több nő születhet természetes úton.

Moxa terápia farfekvésre: a kezelés

A farfekvésű babával terhes nők a 33. héttől kezdhetik meg a moxa terápiát. Az akupunktúrás a kislábujj oldalát, akupunktúrás kifejezéssel a hólyag 67-et, tizenöt percig melegíti moxastick. Ez a kezelés nagyon egyszerű, és a partner segítségével otthon is elvégezhető. Ennek az az oka, hogy a várandós nők a terhesség ezen időszakában már nem tudják könnyen elérni a kislábujjukat. A moxa terápiát naponta meg kell ismételni két hétig.

Hogyan működik a moxa terápia? 

A moxa terápia hatásának nyugati élettani magyarázata van, a hagyományos kínai orvoslás (TCM) pedig keleti magyarázata.

A TCM szerint a fűtési energia (más néven Yang) belép a kismedencébe, amikor felmelegíti a hólyag 67-et (más néven Zhi Yin) a kislábujj oldalán. A kismedencében lévő melegítő energia mozgást biztosít. A méh is a kismedencében található. A kismedencei mozgás hatására a baba is mozgékony lesz, és megfordul.

A nyugati orvoslás szerint a moxa terápia javítja a méh vérkeringését. Emiatt jobban érik, és nagyobb az esélye annak, hogy a gyerek spontán megfordul. Ezen kívül serkenti moxa feltehetően a mellékvese és a mellékvese által termelt hormonok a méh izomszövetére hatnak. Így a baba mozgékonyabb lesz, és végül képes lesz megfordulni. 

A moxaterápia számos testi és lelki panaszon segít. Ez annak a nyugodt érzésnek köszönhető, amelyet a terápia azonnal biztosít. És akkor stimulálja az izmaidat. Ez jól működik, ha problémái vannak például emésztéssel, görcsökkel vagy energiahiánnyal. És nagyon jól működik fájó és merev izomzatra és reumás panaszokra.

A moxa terápia összes előnye egy pillantással:

  • A kezelés nagyon biztonságos a kismama és a születendő gyermek számára. A spontán forgás provokálódik; nincs közvetlen kapcsolat a babával.
  • A kezelés nem megterhelő az anyának. A nőgyógyász által a 36. héten végzett külső változat nagyon megterhelő lehet.
  • Nincsenek ismert mellékhatások.
  • Az esetek 75%-ában a születendő gyermek spontán megfordul az anyaméhben, feltéve, hogy a kezelést a terhesség 33. és 36. hete között végezték.
  • A Moxa terápia 75%-kal növeli annak esélyét, hogy a kismama természetes úton szüljön.
  • A kezelés otthon is elvégezhető, mert nagyon könnyen elsajátítható.
  • A kezelés költséghatékony. Ha a baba nem fordul meg az anyaméhben, valószínűleg császármetszéssel fog megszületni. Egy császármetszés körülbelül 6000 euróba kerül

 

Vissza a blogba